Veelgestelde vragen

----

Wanneer contacteer ik best een vroedvrouw?

Je kan reeds een afspraak maken tijdens de zwangerschap. Niet alleen is het leuk om vooraf al eens kennis te maken, maar ook stellen we hierbij samen jouw dossier op.

Een zwangerschap brengt ongetwijfeld bepaalde vragen met zich mee waar we tijdens deze kennismaking al dieper op kunnen ingaan. 

Ook na de bevalling kan je mij nog steeds contacteren. Dit kan door de vroedvrouwen van het ziekenhuis waar je bevallen bent of door jij zelf. 

Op hoeveel huisbezoeken heb ik recht?

Na de bevalling heb je recht op een dagelijks huisbezoek tot en met dag 5 postpartum.
Indien nodig kunnen er nog vervolgafspraken gepland worden.

Hoeveel kost een huisbezoek?

Aangezien ik geconventioneerd ben, dien ik de financiële afspraken te respecteren die door het RIZIV en de mutualiteiten zijn vastgelegd.

Ik werk met de derdebetalers-regeling, wat wil zeggen dat jouw mutualiteit rechtstreeks aan mij betaalt. Enkel dossier- en transportkosten zijn hierbij niet inbegrepen.

Verschil tussen een vroedvrouw en kraamzorg?

Vaak is er nog verwarring tussen wat een vroedvrouw doet en kraamhulp. 

Hoe zit dat nu?

Een vroedvrouw staat in voor de medische controles van zowel moeder, als kind na de bevalling. Alsook helpt zij bij de begeleiding van borst- en flesvoeding. 

Kraamhulp zal je ondersteunen bij de dagelijkse taken, zoals de zorg voor jouw pasgeborene en het uitvoeren van lichte huishoudelijke taken bv. strijken, koken, etc.